Icon View Thread

The following is the text of the current message along with any replies.
Messages 1 to 10 of 12 total
Thread EWB 2 - Two weeks of usage
Mon, May 11 2015 4:42 AMPermanent Link

Eivind

All

I have since Elevate launched the EWB 2 preorder a few weeks ago been developing a new function of my project. So far I'm very happy with the product. It has come a long way since EWB 1.x

I just thought I share some of my thoughts and possible issues / bugs. Some of these might be know already, but I'll share them anyway.

1. Compression. After my project grew to about 20 forms (TDialogs) I suddenly started to get some strange formatting / layout issues. To me it might look like some CSS issues, but hey. I'm not an expert in CSS. The headers of my dialogs disappeared and the text on the radio buttons crashed with the check box part of it. Also, only part of the TEdit textbokses could be used. Anyhow, once I turned off compression, all was working good.

2. Copy / paste. This now works without compile errors like in EWB 1.x, but I have seen some issues when the app loads in the browser. If I copy any object that has an event declared, the declaration in the property editor sticks with the pasted objects. It will compile with no errors. If I forget to remove or actually declare that event in code, the app will just hang indefinitely when loading. The loading progress will never go away.

3. Before in EWB 1.x I used to load data into combo boxes and then set the ItemIndex to -1 to "Hide" the content. That way I could check if the user actually chose a value. Now in EWB 2 I'm using the Button Combo Box. If I try to set the ItemIndex to -1 it gives me a list index out of bounds error. Fair enough... My question is: How can show an empty row in the combo box when there are still values loaded? Will a different type of combo box solve this?

4. Access violations. I'm sure this is known, but I'll mention it anyway. On two distinct operations I will always get a AV. If if right click on a tab to close a unit, it will give me AV after a few tabs have been closed. This is random and could happen on the 5'th tab or the 8'th tab that I close. When this happen, the EWB process goes to 100% CPU and I have to kill the process before restarting EWB again. The second AV I see is when i remove units from a project using the Project Manager on the right side. If I highlight a unit and click the minus sign on top, the AV comes in random manner. Some time it comes on the first unit I remove and sometime it comes on the 4'th unit I remove.

So yea. This was my experience so far. I have been able to build some amazing looking forms and I love the new interface designer. So much better than in EWB 1.x.

Keep up the good work!

Best

Eivind
Mon, May 11 2015 5:15 AMPermanent Link

Walter Matte

Tactical Business Corporation

Eivind:

You should report items 1 and 3 - they look like bugs.

Walter
Mon, May 11 2015 6:52 AMPermanent Link

Uli Becker

Eivind,

as Walter already recommended: pleaser report these issues to Tim
directly by mail.
I can confirm what you see, especially the compressed output issue.

Uli
Mon, May 11 2015 7:24 AMPermanent Link

Tim Young [Elevate Software]

Elevate Software, Inc.

Avatar

Email timyoung@elevatesoft.com

Eivind,

<< 1. Compression. After my project grew to about 20 forms (TDialogs) I
suddenly started to get some strange formatting / layout issues. To me it
might look like some CSS issues, but hey. I'm not an expert in CSS. The
headers of my dialogs disappeared and the text on the radio buttons crashed
with the check box part of it. Also, only part of the TEdit textbokses could
be used. Anyhow, once I turned off compression, all was working good.  >>

Can you send me your project ?  I've got one other report of this, but no
definitive answer as to why yet.

<< 2. Copy / paste. This now works without compile errors like in EWB 1.x,
but I have seen some issues when the app loads in the browser. If I copy any
object that has an event declared, the declaration in the property editor
sticks with the pasted objects. It will compile with no errors. If I forget
to remove or actually declare that event in code, the app will just hang
indefinitely when loading. The loading progress will never go away.  >>

I'm aware of this, and will have a fix soon.  The loading progress not going
away is because we're raising an exception in the persistent layer
(basically, "method not found"), but web browsers all "eat" these types of
app-generated exceptions and don't forward them on to the
Application.OnError event handler.  It's something that the browsers need to
address, though, because it's a bad design that was done to work around the
fact that people were writing crappy JS code in the beginning. Smile

<< 3. Before in EWB 1.x I used to load data into combo boxes and then set
the ItemIndex to -1 to "Hide" the content. That way I could check if the
user actually chose a value. Now in EWB 2 I'm using the Button Combo Box. If
I try to set the ItemIndex to -1 it gives me a list index out of bounds
error. Fair enough... My question is: How can show an empty row in the combo
box when there are still values loaded? Will a different type of combo box
solve this? >>

Just add a blank line as the first item in the Items property.  You can see
this in action with the HTML Form Submittal Example project that ships with
EWB 2.

<< 4. Access violations. I'm sure this is known, but I'll mention it anyway.
On two distinct operations I will always get a AV. If if right click on a
tab to close a unit, it will give me AV after a few tabs have been closed.
This is random and could happen on the 5'th tab or the 8'th tab that I
close. When this happen, the EWB process goes to 100% CPU and I have to kill
the process before restarting EWB again. The second AV I see is when i
remove units from a project using the Project Manager on the right side. If
I highlight a unit and click the minus sign on top, the AV comes in random
manner. Some time it comes on the first unit I remove and sometime it comes
on the 4'th unit I remove. >>

In these cases, are you closing/removing the forms in last-to-first order ?
Or, is it random ?

Thanks,

Tim Young
Elevate Software
www.elevatesoft.com
Tue, May 12 2015 2:59 AMPermanent Link

Eivind

Tim

I have sent you a copy of the source code as requested regarding the compression issues mentioned below.

As for the Access Violation, they do come in random order when it comes to closing tabs and removing units. EWB only goes in 100% CPU mode when the AV comes from closing tabs. If I get an AV from removing a unit, there is no CPU peak

Eivind


"Tim Young [Elevate Software]" wrote:

Eivind,

<< 1. Compression. After my project grew to about 20 forms (TDialogs) I
suddenly started to get some strange formatting / layout issues. To me it
might look like some CSS issues, but hey. I'm not an expert in CSS. The
headers of my dialogs disappeared and the text on the radio buttons crashed
with the check box part of it. Also, only part of the TEdit textbokses could
be used. Anyhow, once I turned off compression, all was working good.  >>

Can you send me your project ?  I've got one other report of this, but no
definitive answer as to why yet.

<< 2. Copy / paste. This now works without compile errors like in EWB 1.x,
but I have seen some issues when the app loads in the browser. If I copy any
object that has an event declared, the declaration in the property editor
sticks with the pasted objects. It will compile with no errors. If I forget
to remove or actually declare that event in code, the app will just hang
indefinitely when loading. The loading progress will never go away.  >>

I'm aware of this, and will have a fix soon.  The loading progress not going
away is because we're raising an exception in the persistent layer
(basically, "method not found"), but web browsers all "eat" these types of
app-generated exceptions and don't forward them on to the
Application.OnError event handler.  It's something that the browsers need to
address, though, because it's a bad design that was done to work around the
fact that people were writing crappy JS code in the beginning. Smile

<< 3. Before in EWB 1.x I used to load data into combo boxes and then set
the ItemIndex to -1 to "Hide" the content. That way I could check if the
user actually chose a value. Now in EWB 2 I'm using the Button Combo Box. If
I try to set the ItemIndex to -1 it gives me a list index out of bounds
error. Fair enough... My question is: How can show an empty row in the combo
box when there are still values loaded? Will a different type of combo box
solve this? >>

Just add a blank line as the first item in the Items property.  You can see
this in action with the HTML Form Submittal Example project that ships with
EWB 2.

<< 4. Access violations. I'm sure this is known, but I'll mention it anyway.
On two distinct operations I will always get a AV. If if right click on a
tab to close a unit, it will give me AV after a few tabs have been closed.
This is random and could happen on the 5'th tab or the 8'th tab that I
close. When this happen, the EWB process goes to 100% CPU and I have to kill
the process before restarting EWB again. The second AV I see is when i
remove units from a project using the Project Manager on the right side. If
I highlight a unit and click the minus sign on top, the AV comes in random
manner. Some time it comes on the first unit I remove and sometime it comes
on the 4'th unit I remove. >>

In these cases, are you closing/removing the forms in last-to-first order ?
Or, is it random ?

Thanks,

Tim Young
Elevate Software
www.elevatesoft.com
Tue, May 12 2015 4:07 AMPermanent Link

Matthew Jones

Tim Young [Elevate Software] wrote:

> Can you send me your project ?  I've got one other report of this,
> but no definitive answer as to why yet.

I note the mention of "copy and paste" of objects. That is the same as
my situation (but in v1). Presumably a clash of name?

--

Matthew Jones
Tue, May 12 2015 4:27 AMPermanent Link

Chris Holland

SEC Solutions Ltd.

Avatar

Team Elevate Team Elevate

I also get  quite a few of these access violation errors when closing
forms. It appears to be after I have deleted something from within the
form itself, but I have been unable to pin it down any further yet.

I have been keeping an eye on it to see if I can pinpoint a sequence
that causes it.

Chris Holland
[Team Elevate]

On 12/05/2015 07:59, Eivind wrote:
> Tim
>
> I have sent you a copy of the source code as requested regarding the compression issues mentioned below.
>
> As for the Access Violation, they do come in random order when it comes to closing tabs and removing units. EWB only goes in 100% CPU mode when the AV comes from closing tabs. If I get an AV from removing a unit, there is no CPU peak
>
> Eivind
>
>
> "Tim Young [Elevate Software]" wrote:
>
> Eivind,
>
> << 1. Compression. After my project grew to about 20 forms (TDialogs) I
> suddenly started to get some strange formatting / layout issues. To me it
> might look like some CSS issues, but hey. I'm not an expert in CSS. The
> headers of my dialogs disappeared and the text on the radio buttons crashed
> with the check box part of it. Also, only part of the TEdit textbokses could
> be used. Anyhow, once I turned off compression, all was working good.  >>
>
> Can you send me your project ?  I've got one other report of this, but no
> definitive answer as to why yet.
>
> << 2. Copy / paste. This now works without compile errors like in EWB 1.x,
> but I have seen some issues when the app loads in the browser. If I copy any
> object that has an event declared, the declaration in the property editor
> sticks with the pasted objects. It will compile with no errors. If I forget
> to remove or actually declare that event in code, the app will just hang
> indefinitely when loading. The loading progress will never go away.  >>
>
> I'm aware of this, and will have a fix soon.  The loading progress not going
> away is because we're raising an exception in the persistent layer
> (basically, "method not found"), but web browsers all "eat" these types of
> app-generated exceptions and don't forward them on to the
> Application.OnError event handler.  It's something that the browsers need to
> address, though, because it's a bad design that was done to work around the
> fact that people were writing crappy JS code in the beginning. Smile
>
> << 3. Before in EWB 1.x I used to load data into combo boxes and then set
> the ItemIndex to -1 to "Hide" the content. That way I could check if the
> user actually chose a value. Now in EWB 2 I'm using the Button Combo Box. If
> I try to set the ItemIndex to -1 it gives me a list index out of bounds
> error. Fair enough... My question is: How can show an empty row in the combo
> box when there are still values loaded? Will a different type of combo box
> solve this? >>
>
> Just add a blank line as the first item in the Items property.  You can see
> this in action with the HTML Form Submittal Example project that ships with
> EWB 2.
>
> << 4. Access violations. I'm sure this is known, but I'll mention it anyway.
> On two distinct operations I will always get a AV. If if right click on a
> tab to close a unit, it will give me AV after a few tabs have been closed.
> This is random and could happen on the 5'th tab or the 8'th tab that I
> close. When this happen, the EWB process goes to 100% CPU and I have to kill
> the process before restarting EWB again. The second AV I see is when i
> remove units from a project using the Project Manager on the right side. If
> I highlight a unit and click the minus sign on top, the AV comes in random
> manner. Some time it comes on the first unit I remove and sometime it comes
> on the 4'th unit I remove. >>
>
> In these cases, are you closing/removing the forms in last-to-first order ?
> Or, is it random ?
>
> Thanks,
>
> Tim Young
> Elevate Software
> www.elevatesoft.com
>
Thu, May 14 2015 1:20 PMPermanent Link

Tim Young [Elevate Software]

Elevate Software, Inc.

Avatar

Email timyoung@elevatesoft.com

Matthew,

<< I note the mention of "copy and paste" of objects. That is the same as my
situation (but in v1). Presumably a clash of name? >>

Are you referring to the compression issue ?  If so, then no, they're
probably unrelated.  I'm still looking into your issue, so I'm not sure
what's going on there yet.

Tim Young
Elevate Software
www.elevatesoft.com
Mon, Jun 8 2015 11:11 AMPermanent Link

Trinione

Hi Tim:
Can this and other posts be transferred to the EWB2 Preview forum? That makes it much easier to find and is the purpose of that forum.

Thanks.
Mon, Jun 8 2015 12:41 PMPermanent Link

Tim Young [Elevate Software]

Elevate Software, Inc.

Avatar

Email timyoung@elevatesoft.com


<< Can this and other posts be transferred to the EWB2 Preview forum? That
makes it much easier to find and is the purpose of that forum. >>

Actually, I was just considering whether to move the preview messages here,
or just toss them.  It's getting close...

Tim Young
Elevate Software
www.elevatesoft.com
Page 1 of 2Next Page
Jump to Page:  1 2
Image